Uddevalla tingsrätt

Liga på stöldturné mot äldre – försvarar sig i tingsrätten

2:31 min

Under onsdagen inleds rättegången i Uddevalla tingsrätt mot den liga som misstänks för omfattande stölder och grova bedrägerier mot pensionärer.

Tre personer, en kvinna och två män, är misstänkta för 52 grova stölder samt grova bedrägerier mot framförallt äldre människor.

De ska ha kommit över sammanlagt 750 000 kronor. Brotten ska ägt rum under tre års tid och på flera håll runt om i landet, bland annat i Uddevalla, Ljungskile och Trollhättan.

Under den första rättegångsdagen har försvarsadvokaterna förklarat inför tingsrätten hur de åtalade kommit till Sverige för att jobba, men att det varit svårt att hitta jobb. De båda männen ska ha tvingats att jobba svart med husrenoveringar, stensättning och annat berättar försvarsadvokaterna, en av männen säger att han ska ha tvingats till att tigga för att få ihop pengarna.

Den misstänkta kvinnan erkänner några plånboksstölder och försvarar sig med att hon varit tvungen att stjäla för att få ihop pengar till mat.

En av männen erkänner också delar av brotten. Den andra nekar brott.

Rättegången förväntas pågå i 17 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista