Preems raffenaderi

Preems vd: Al-amoudi tillbaka i business

Preems ägare Mohammed al-amoudi satt frihetsberövad i över 400 dagar innan han släpptes av Saudiarabien. Sedan dess har det varit tyst från den saudisk-etiopiske oljemagnaten. Men enligt Preems vd Petter Holland är al-amoudi tillbaka.

– Han sitter på sitt kontor och arbetar varje dag. Jag har varit och pratat med honom i Jedda för inte så länge sedan. Han är tillbaks och i business, säger Preems vd Petter Holland till P4 Väst.

Preems raffenaderi i Lysekil kan stå inför stora förändringar. De planerar en utbyggnad av raffenadiert värt 15-20 miljarder kronor. Under torsdagen invigde man en VGO-anläggning, som kostat 1,6 miljarder kronor.

 –  Han är i högsta grad upptagen med det vi gör och stöttar utvecklingen med det gröna och med de investeringarna vi gör i Lysekil, säger Petter Holland.

Al-Amoudi köpte OK Petroleum 1994 och bildade sedan oljebolaget Preem, som i dag står för 80 procent av raffinaderikapaciteten i Sverige. Al-Amoudi kontrollerar också den internationella fastighetskoncernen Midroc, vars svenska gren äger exklusiva kontorsfastigheter i centrala Stockholm och har 2.600 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista