Vänersborgs kommun.

Vänersborg sparar – då åkte cheferna på slottskonferens

2:18 min

Kommundirektören och förvaltningscheferna i Vänersborg unnade sig själva en slottskonferens i början av året. Detta i en tid då nämnderna dras med stora underskott och måste spara pengar.

Eva jobbar som undersköterska inom socialförvaltningen som kan tvingas spara över 40 miljoner kronor. Hon har redan känt av trycket, och tycker det är fruktansvärt att cheferna får åka iväg till ett slott.

– Man blir lite ledsen för vi undersköterskor får kanske inte ens en utvecklingsdag och sen får de åka iväg på ett slott. Det är inte alls roligt, säger Eva som jobbar på ett äldreboende i Vänersborg.

I februari i år reste Vänersborgs kommuns förvaltningschefer tillsammans med kommundirektören till ett slott utanför Vara. Syftet med resan var att lära känna varandra som grupp, och att mejsla ut hur man ska jobba framöver.

Cheferna var där en natt. De åt, sov och umgicks, och notan gick på 35 000 kronor.

– De kunde lagt pengarna på annat, typ skola eller äldreomsorgen, säger undersköterskan Eva.

Pascal Tshibanda, kommundirektör i Vänersborg, godkände slottskonferensen. Någon månad innan rådde det konferensstopp i ett led att spara pengar, men detta var upphävt i och med årsskiftet.

– Jag tycker vi hade bra utvecklingsdagar. Det här låg inom normalspannet och det var lämpligt för tillfället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista