LYSEKIL

Misstänkt äldremord: Lysekils kommun utreder vården

0:40 min

En äldre kvinna sitter häktad misstänkt för att ha mördat sin man. Hon säger att paret var överens om att avsluta sina liv eftersom vården var för dålig. Nu har Lysekils kommun startat en Lex Sarah-utredning.

– Vi gör en utredning av vad som skett för vi vill försäkra oss om hur det gått till och om vi kunde ha gjort på något annat sätt, säger Eva Andersson, socialchef i Lysekils kommun.

Den 4 april hittades en man död och en kvinna skadad i en bostad i Lysekil. Kvinnan fördes till sjukhus och anhölls snart misstänkt för att ha mördat sin make. Hon förnekar mord och säger att paret var överens om att avsluta sina liv eftersom maken var sjuk, och de kände att de inte fick den hjälp och vård de behövde.

Eva Andersson, socialchef i Lysekils kommun, vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att de generellt erbjuder stöd för anhöriga till sjuka personer. Till exempel kan man få hjälp med att komma hemifrån om man har en partner som inte klarar sig själv.

– Men det är klart, ibland blir det väldigt tungt ändå, speciellt om den andre har ett väldigt stort vårdbehov. Ibland håller man på och tänker att man klarar sig ett tag till fast man skulle behöva hjälp, säger Eva Andersson.

Tycker du att ni gjort tillräckligt i det här fallet?

– Jag vill inte kommentera det innan utredningen är färdig.

När kommunens Lex Sarah-utredning är färdig ska de bestämma om de tänker anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg eller inte.

– Vi bedömer att vi gjort de saker vi behöver göra, men vi vill ändå försäkra oss om att det inte är något annat och i så fall anmäler vi det till Ivo när utredningen är klar, säger Eva Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista