Sparpaket i Trollhättan

Beslut om planerade nedläggningar dröjer – ska utredas

1:13 min

Det blev som väntat inget slutgiltigt beslut om de planerade neddragningarna inom omsorgen i Trollhättan. 
Förslaget är att lägga ner flera äldreboenden och ett psykiatriboende, men nämnden bestämde sig för att detta måste utredas mer.

– Det handlar inte om att få mindre platser, men kanske om att använda lokalerna på ett bättre sätt, säger omsorgsnämndens ordförande Lena Hult (s), till P4 Väst, och fortsätter:

– Vart har man tänkt sig att flytta, hur ser lokalerna ut, när i sådana fall kan man flytta? Den delen måste vi ha med före vi kan fatta beslut.

Omsorgsnämnden i Trollhättan behöver spara nästan 30 miljoner kronor, och förra veckan kom förslaget att lägga ner flera äldreboenden, ett psykiatriboende och ett demensboende. Man vill också säga upp platser vid ett boende för vård i livets slutskede och flytta boenden för funktionsnedsatta.

Under onsdagens möte bestämde politikerna sig för att konsekvenserna av de här planerna ska utredas mer, innan de bestämmer sig för vad som ska göras. Troligtvis fattar de beslut på nästa möte i juni.

Planerna på att lägga ner boenden har väckt starka känslor, kanske framförallt i Åsaka, där Jessica Lundkvist, som jobbar på Landbogården, startat en protestlista. Runt 1 000 personer har skrivit under listan som finns i digital form, men också på ortens butik.

– Jag sprang till affären hela helgen och fyllde på med nya listor vartefter de blev fulla, säger Jessica Lundkvist, initiativtagare bakom protestlistan.

Listan har lämnats till ansvariga politiker och tjänstemän, och förhoppningen är att nedläggningen av Landbogården ska stoppas och äldre får bo kvar i Åsaka.

– Jag blev förbannad när jag hörde att de vill lägga ner Landbogården, det är en liten idyll och alla behövs i Åsaka. De äldre borde inte behöva flytta härifrån, säger Mathilda Tenggren som bor i Åsaka och skrivit under protestlistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista