DALS-EDS KOMMUN

Trots miljonunderskott – Dals-Ed vill behålla sin personal

1:59 min

Dals-Eds kommun har många miljoner i underskott i sin budget men kommunledningen satsar för att slippa från stora neddragningar. All personal ska bli engagerad.

– Vår plan är att inte behöva säga upp personal. En strategi är att titta på pensionsavgångar och ha en långsiktighet. Det behöver inte lösas i den berörda enheten utan vi jobbar kommunövergripande för att hitta möjligheter, säger kommunchef Agneta Johansson.

Dals-Eds kommun vill förändra det kommunala kortsiktiga sättet att tänka på ekonomi och försöka få till ett engagemang hos hela personalen för att hitta sätt att minska kostnaderna. I år kan underskottet bli över 8 miljoner kronor. Då gäller det att inte tänka kortsiktigt utan låta det ta några år där alla hjälps åt att få ut det mesta möjliga av kommunens intäkter.

I Dalsland brottas alla kommuner med växande mångmiljonunderskott. Kommande statsbidrag som kan klara en del av problemen. Kommunalskatten kanske behöver höjas i några kommuner. Men tjänstemännen i Dals-Eds kommun räknar med att undvika det genom ett gemensamt arbete runt kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista