LYSEKIL

Fortsatta protester mot stängning av Gullvivan – planerar ockupation

0:56 min

Skaftöborna är inte beredda att ge upp boendet Gullvivan utan kamp. På söndagen hölls ett ö-råd, där hundratals personer ska ha deltagit.

– Vi måste stoppa flytten. Det enda vi vill är att boendet ska få vara kvar, säger Berit Bjurulf i referensgruppen.

I onsdags kom beskedet – Skaftöhemmet Gullvivan i Fiskebäckkil ska stängas akut men tillfälligt. Enligt socialnämnden gör personalbristen att patientsäkerheten inte kan garanteras. Planen är att alla boende ska flytta i veckan som kommer.

Beskedet välkomnades inte med öppna armar av Skaftöborna och nu under söndagen hölls ett ö-råd som blev en succé enligt Berit Bjurulf i referensgruppen. Redan nu finns planer på att ockupera hemmet och lämna över en protestlista mot stängningen till Lysekils kommunalråd, säger hon.

Socialnämndens ordförande, Richard Söderberg (S), har tidigare sagt att de gjort vad de kunnat för att rekrytera personal.

Är det inte bra att stänga Gullvivan om patientsäkerheten inte kan garanteras?

– Det finns kompetent personal och vi har redan nu flera som säger att de är beredda att hoppa in och jobba i sommar. Om vi får råda kan vi nog få ihop bemanningen, säger Berit Bjurulf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista