Stort underskott i omsorgsnämnden

Hög stress inom hemtjänsten trots dyra heltidstjänster

1:56 min

Hemtjänsten i Trollhättan går med stora underskott. En stor del beror på att personalen gått från deltid till heltidstjänster. Men enligt Kommunal är deras medlemmar lika stressade som förr.

Trots att facket Kommunals önskan blivit uppfylld och deras medlemmar fått gå upp från deltid till heltid, så minskade inte pressen.

Schemat är lika tajt som förr, och det är lika svårt för personalen att hinna med alla som behöver hjälp, enligt Fredrik Rydell som är Kommunals ordförande i Trollhättan och Lilla Edet.

Men heltidstjänsterna kostar pengar, och omsorgsnämnden har ett stort underskott. I årsredovisningen för 2018 kan man läsa att den största delen ligger inom hemtjänsten. En stor del beror på att de olika enheterna har svårt att utnyttja den övertalighet som uppkommit på grund av rätten till heltid.

Men det är fel att tala om övertalighet, alla heltiderna behövs i omsorgen, menar Fredrik Rydell.

– Jag vill inte se att det benämns som övertalighet utan att det benämns som en faktisk arbetskraft som samhället är i behov av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista