Anmälningarna ökar

Hot och bråk ökar på Trollhätteskolor

2:30 min

Antalet anmälda skolincidenter inom grundskolan ökar. Det är framförallt hot, bråk och händelser kopplade till ilska som sticker ut jämfört med i fjol.

– Vi är oroade, säger Jenny Andersson, Lärarförbundets ordförande i Trollhättan.

345 fall av hot, bråk, våld och annat har inrapporterats till grundskolorna i Trollhättan under det här läsåret. Det är 50 skolincidenter fler än året innan.

– Så här ska det naturligtvis inte vara. Skolan ska vara trygg för både elever och lärare, säger Jenny Andersson.

Lärarförbundet ser att ökningen kan bero på lärarnas försämrade arbetssituation till följd av det vikariestopp och inköpsstopp som varit i Trollhättan under läsåret.

– Det har varit mycket större restriktivitet med vikarier och extrapersonal. Det riskerar till att det uppstår fler stressande situationer där läraren känner sig otillräcklig. Och det kan leda till fler bråk och hot i skolan.

Den riktiga siffran befaras vara mycket högre. Skoftebyskolan har inga inrapporterades incidenter. Andra skolor som till exempel Åsaka skola eller Lyrfågelskolan har bara några enstaka fall.

– Det är inte bra med arbetsplatser med noll tillbud, det betyder snarare att tillbuden inte använts, säger Jenny Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista