TROLLHÄTTAN

Besparingsplaner inom LSS oroar anhöriga

2:00 min

I kväll ska besparingarna inom omsorgen i Trollhättan tas upp igen. Elisabet Friberg är rädd att hennes systers boende ska stänga.

– Det är inte acceptabelt att man sparar på dem som har det sämst, säger Elisabet Friberg.

Hennes syster bor på ett LSS-boende i ett villaområde i Trollhättan, men det kan komma att stänga nu när omsorgsnämnden behöver spara nästan 30 miljoner kronor. Eliabet Friberg, som också är med i föreningen FUB i Trollhättan som arbetar för funktionsnedsattas rättigheter, är rädd att personer nu ska flyttas till ett större boende där personer med flera olika typer av sjukdomar blandas.

– Hon skulle hamna på en institution. Det är väldigt negativt att inte få vara bland alla oss andra ute i samhället, säger hon.

Men omsorgsnämndens ordförande Lena Hult (s) håller inte med. Hon säger att tanken förvisso är att boendena ska ligga nära varandra, men det ska bara bo runt fem personer på varje.

– Det är inte alls meningen att det ska bli en institution. Den tiden är förbi, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista