NU-sjukvården

Omfattande missar när patienter skickas hem från sjukhuset

2:15 min

Patienter skickas hem från NU-sjukvården utan medicin, utan katetrar och med felaktiga medicinlistor. Det här ställer till problem när kommunen ska ta över den ibland livsviktiga vården.

– För att vi ska kunna bedriva en bra vård hemma måste vi ha rätt information. Vi måste ha rätt material och vi måste veta vilka läkemedel vi har, säger Ulla Arwidson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Trollhättan.

I över hälften av fallen blev något fel när patienterna kom hem från sjukhuset. I regel handlar det om att medicinlistorna eller medicinerna inte stämmer, men det kan också vara hjälpmedel eller katetrar som saknas. Det här framgår i Trollhättans stads patientsäkerhetsberättelse för 2018.

– Det är alldeles för vanligt för att vi ska tycka att det är okej, säger Ulla Arwidson.

Och det är inte bara Trollhättan som har det här problemet, det drabbar flera kommuner som tar emot patienter från NU-sjukvården.

– Man får lägga tid på sådant som redan skulle ha varit klart, säger Tommy Carlgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Vänersborg.

Från NU-sjukvårdens sida är man försiktigt hoppfull. Sedan förra hösten samarbetar man nämligen närmare med kommunerna och primärvården.

– Vi är verkligen inte i mål, men det har blivit väldigt mycket bättre, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.