VÄSTSVERIGE

Anställd på statligt ungdomshem åtalas för barnvåldtäkt

1:32 min

Den 14-åriga flickan bodde på ett låst ungdomshem i Västsverige för att få vård, men misstanken är att hon i stället blev våldtagen av en i personalen. Nu åtalas hennes vårdare misstänkt för våldtäkt mot barn.

– Det är helt oacceptabelt. Sådant här ska inte hända. Flickorna ska vara trygga på våra institutioner, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Statens institutionsstyrelse.

Det var i oktober förra året som flickan skulle få åka på en bilfärd tillsammans med en i personalen. Hon hade haft en bra dag och utflykten skulle bli en belöning för att hon följt det statliga ungdomshemmets regler, men när hon och vårdaren kom tillbaka efter en timme mådde hon inte bra.

– Så fort vi fick kännedom om det här hjälpte vi flickan att göra en polisanmälan, säger Stefan Hell Fröding.

Misstanken är att vårdaren, en man i 35-årsåldern, våldtog henne på en rastplats.

– Han ställer sig fullständigt frågande till detta. Det är ofattbart för honom, säger hans advokat Joel Johnard till P4 Väst.

Men om misstanken stämmer så är det inte första gången något liknande inträffar på samma hem. Nyligen dömdes en annan anställd på samma hem till fängelse i 3,5 år för att ha våldtagit en intagen flicka.

Den nu åtalade mannen förnekar brott. Han jobbar inte längre kvar på Sis-hemmet.

P4 Väst söker Statens institutionsstyrelse för en kommentar.