REGNSKYDD

Miljonsatsning ska stoppa översvämning i Sotenäs

2:20 min

Snart kan översvämmade vägar vara ett minne blott i Sotenäs. Nu mångmiljonsatsar staten i fler projekt – i ett försök att lyfta kommunen från sitt blöta öde.

I flera år har Sotenäs haft problem med översvämmade vägar. Under hösten 2015 blev situationen akut när endast en väg var öppen till Sotenäset.

– Det var lite jobbigt för det blev ju fara för våra invånare på det sättet att hade vi haft en ytterligare katastrof så hade vi inte haft möjlighet att komma ut, säger Susanne Jacobsson, trafikingenjör på Sotenäs kommun.

Efter översvämningarna har Trafikverket och Sotenäs kommun arbetat med att säkra vägarna.

De kommande fem åren väntar flera stora projekt. Man ska bland annat bygga en rondell vid påfarten till Smögenbron från fastlandssidan. Därefter ska Smögenbron genomgå omfattande reparationsarbeten; den ska bland annat förstärkas och få ny belysning.

Tillfartsvägen vid Nordens ark har redan genomgått förebyggande åtgärder, man har bland annat bytt ut vägtrummor. Framöver ska man även gräva diken.

Vid Långöns vatten kommer Trafikverket att bygga om vägen genom att höja upp vägprofilen för att undvika översvämningar i framtiden.