Avstängd till september

Friidrottsförbundet: Bahta ska inte få längre avstängning

1:52 min

Hällelöparen Meraf Bahta kommer troligen inte att stängas av längre än fram till 1 september i år, och riskerar därmed inte heller att missa årets VM i Qatar eller OS nästa år.

I början av förra veckan beslutade Riksidrottsnämnden att Bahta skulle stängas av i ett år på grund av hennes tre rapporteringsmissar, som uppdagades under sommaren 2018 och är ett brott mot dopningsreglerna.

Friidrottsförbundets policy säger att en avstängd aktiv ska stängas av från landslaget dubbelt så lång tid som sitt avtjänade straff, men nu har förbundets styrelse alltså bestämt att avstängningen trots detta inte ska förlängas.

– Varje situation är unik och styrelsen bedömde att det inte finns skäl att utöka avstängningstiden i det här fallet, säger Johan Storåkers, ordförande Svensk Friidrott på förbundets hemsida.

Ett formellt beslut har dock inte kunnat fattas ännu, eftersom tiden för att överklaga Riksidrottsnämndens första beslut ännu inte har gått ut.

Skulle Bahtas avstängning stanna vid ett år innebär det att hon kommer kunna tävla i VM i Qatar som inleds i slutet av september. Detta eftersom ettårsavstängningen räknas från den 1 september 2018.