Pappa förgrep sig flera hundra gånger på dottern

En man i femtioårsåldern från Uddevalla åtalas idag vid Uddevalla tingrätt för flera hundra sexuella övergrepp på sin dotter. Övergreppen har lett till att flickan blivit gravid två gånger.

Övergreppen har pågått under lång tid under perioden januari 2000 till augusti i år, dels i Norrland och dels i Uddevalla.

Enligt kammaråklagare Per-Åke Kvarnström fick pappan ensam vårdnad om sin dotter år 2000 då dottern var 11 år gammal. Det var då övergreppen började. Pappan hade samlag med sin dotter vid flera hundra tillfällen under de fem åren.

Samlagen resulterade i två gravididiteter. När flickan var 13 år födde hon ett barn och två år senare genomgick hon en abort och fick efter den en spiral.

Efter förlossningen sökte sociala myndigheter upp pappan och flickan. Men utan att övergreppen blev kända.

Eftersom övergreppen varit så många och också fortsatte efter förlossningen och aborten, menar åklagaren att pappan visat särskild hänsynslöshet och råhet mot sin dotter.

Han åtalas för både grovt sexuellt utnyttjande och grov våldtäkt mot barn. Pappan har hela tiden vägrat att medverka i polisförhör men har erkänt tre av samlagen varav ett efter det att den nya skärpta sexualbrottslagen trädde i kraft den 1 april i år. Detta efter det att faderskapstest visat att han är far till det barn som dottern fött.

Straffet för den som döms för våldtäkt mot barn är minst två års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".