KUNGSHAMN

Glasstillverkaren tipsar: så lyckas du med hemgjord glass

2:35 min

Familjen Rokicki driver ett glasskafé i Kungshamn och delar nu med sig av ett säkert recept för hemmabruk. Tyvärr är en av ingredienserna tålamod.

Recept på hemgjord vaniljglass:

  • 4 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram honung
  • 200 gram socker
  • 6-8 äggulor
  • 2 vaniljstänger av god kvalité

Koka upp grädde, honung och mjölk och snittade vaniljstänger och dess frön. Låt stå en stund och dra.

Vispa under tiden äggulor och socker. Tillsätt sedan gräddmjölken i äggvispet under vispning.  Sjud sakta upp blandningen till 83-85 grader. Smeten ska tjockna men får inte bli för varm för då koagulerar äggen. Kyl smeten hastigt och ställ i kyl över natten.

Sila smeten och mixa den därefter med en stavmixer. Vaniljstängerna kan vara med under hela proceduren, ända tills du silar smeten.  Kör smeten i glassmaskinen och frys sedan in glassen.

När du sedan ska servera glassen så ska den helst tinas i kylskåp i 30-40 minuter för att få den idealiska serveringstemperaturen 13 minusgrader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista