Har varit vanligast på ostkusten

Sjuka laxar på Västkusten ska undersökas

1:47 min

I år har man hittat sjuka laxar ovanligt tidigt på säsongen i flera vattendrag på Västkusten. Forskarna har undersökt fenomenet på ostkusten, men nu väntar nya undersökningar.

– Vi ser det på alldeles nystigen fisk, tidigare har det ju varit på fisk som befunnit sig en tid i vattendragen, säger Erika Axelsson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Halland.

De senaste åren har svampangripna laxar med sår och blödningar hittats och för forskarna har det varit svårt att förklara varför. Problemen har varit störst på ostkusten och det är där Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bland annat undersökt laxar i Umeälven och Mörrumsån.

Men nu väntar nya undersökningar på Västkusten där det finns en oro för att problemen ska växa sig större.

Joachim Sturve, professor i ekotoxikologi på Göteborgs universitet planerar provtagningar i flera vattendrag i Halland och Bohuslän.

– Att laxen varit sjuk i Östersjön har vi känt till rätt så länge, men nu kommer det fram mer och mer att laxen är sjuk även på Västkusten, så vi tycker det är värdefullt och även ta prover på de här fiskarna för att få en bild av vad som är på gång.

De undersökningar som gjorts de senaste åren har inte kunnat förklara varför laxarna blir sjuka. Man diskuterar faktorer som hormonpåverkan, miljögifter och vitaminbrist, men konstaterar att fler analyser måste göras.

– Än så länge vet vi inte så mycket, sen tidigare vet vi att laxen i Östersjön har haft B12-brist, och det kan säkert vara en del av sjukdomsbilden, men vi försöker titta brett nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista