Arbetsmiljöverket granskar Sommarhemsskolan

Den 15-åriga flicka föll men huvudet före i Gymnastiken och knäckte en halskota - trots det var det ingen på skolan som tänkte på att köra henne till sjukhus. Det har fått Arbetsmiljöverket att granska Sommarhemsskolan i Uddevalla där olyckan inträffade och de brister i skolans rutiner konstaterar verket.

Flickan föll med huvudet före från de romerska ringarna i gymnastiken och fick efter det huvudvärk. Hon fick då gå till skolans vilrum, men ingen på skolan tänkte på att köra henne till sjukhus.

En kamrat ringde sin mamma och berättade vad som hänt och den mamma hämtade flickan från skolan och körde henne till sjukhus där man konstaterade en fraktur på en nack-kota. 

Efter tillbudet fick skolan kritik för att ingen anmälde olyckan. Arbetsmiljöinspektör Lars Rosengren fick igår en förklaring från skolledningen varför man inte agerade, men vill inte säga något förrän verkets jurister har granskat fallet.  Men Rosengren konstaterar att rutinerna var bristfälliga på skolan då olyckan inträffade plus att berörd personal inte hade rätt utbildning för att handla rätt. Något som de nu har fått, enligt Rosengren. 

Nu måste skolledningen visa hur lärarnas stöd till eleverna kommer förbättras och hur resurserna fördelas i framtiden för att förhindra liknande olyckor. 

Om en vecka kommer skolan få ett kravbrev från arbetsmiljöverket därefter skall skolledningen senast den 15 januari berätta vad de gjort för förbättringar.
Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".