Värdetransportrån på E6:an vid Stora Höga

Klockan 08.41 kom larmet om att en värdetransportbil hade sprängts vid Stora Höga söder om Stenungsund. Rånet ägde rum vid påfarten på E6:an i norrgående riktning, nära Statoils bensinstation.

Enligt Anna Rosenberg, pressinformatör på polisen i Västra Götaland, så är det två beväpnade personer, troligen med automatvapen, som sprängt bilen på plats.
De två väktare som fanns i närheten har skadats av splittret och har förts till sjukhus.

Rånarna tros ha flytt i en gråaktig Volvo V70 och jagas just nu av ett stort antal polispatruller i området kring Spekeröd-Ucklum i närheten av Stenungsund.

Rånarna har också kastat ut så kallade fotanglar, för att förhindra polisens utryckning. De finns på två ställen, dels i rondellen i Spekeröd och dels i Tingsstadstunneln i Göteborg. Fotanglarna i Tingstadstunneln orsakade stopp och tunneln var avstängd en stund under torsdagsmorgonen.

- Hela sidan var borta på bilen. Det var som en sjö av 500-lappar på asfalten, säger ett ögonvittne till Göteborgs-Postens nätupplaga.

Om rånarna har lyckats att få med sig något byte är just nu okänt.

Text: Thomas Graf/TT
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 25

Fakta Värdetransportrån:

Tidigare i år har flera spektakulära rån genomförts i landet. I slutet av oktober rånades en värdedepå i Bergaområdet i Helsingborg. Gärningsmännen forcerade dörrarna med hjälp av en gaffeltruck och mer eller mindre stormade lokalen. Rånarna hotade personalen med automatvapen och pistoler kom över en större summa pengar.

I slutet av augusti stoppades en värdetransport vid påfarten till E 4 vid Hallunda söder om Stockholm. Minst tre maskerade män med automatvapen sprängde sönder bilen och försvann med värdekassetter. Ett tiotal bilar sattes i brand och fotanglar kastades ut för att hindra förföljande.

Några dagar tidigare forcerade män med automatvapen och en hjullastare grindarna till en värdedepå i Akalla i nordvästra Stockholm. Enligt obekräftade tidningsuppgifter blev bytet cirka 60 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".