radhusmordet

Festdeltagare sköts ihjäl – hovrätten fastställer domen

0:58 min

I juli förra året sköts en man i 25-årsåldern ihjäl under en fest i ett radhus i Vänersborg. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom och dömer mannen till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid.

– Jag tycker det är en rimlig slutsats som hovrätten kommit till och det är en väl avvägd påföljd, även om jag yrkade på livstid, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Tänker du överklaga domen?

– Jag ska fundera på det, men jag tror inte det för jag anser att det här kan ligga i linje med den praxis som finns.

Men för den dömda mannen är domen en besvikelse, enligt hans advokat Sofia Hansson. Hon skriver i ett mail till P4 Väst att det senaste året varit plågsamt för honom. Han förnekar brott, men de har ännu inte bestämt om de ska överklaga domen till Högsta domstolen eller inte.

Det var natten till den fjärde juli förra året som flera grannar runt om i ett bostadsområde i Vänersborg vaknade av att de hörde skott. Några timmar senare ringde en kvinna SOS och sa att det låg en död man i hennes trädgård, och att hon trodde hennes sambo kunde ha något med mordet att göra.

Mannen hade skjutits till döds med ett skott i magen och ett i huvudet. Han hade sedan blivit släpad ut ur radhuset och vidare ut i trädgården där han hade skjutits en sista gång i skrevet.

Drygt ett år senare dömde Vänersborgs tingsrätt en man i 30-årsåldern till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid. Mannen förnekar brott och säger att han blev så full under festen att han sov igenom skottlossningen. Han menar att det måste vara någon annan som begått mordet.

Både den dömda mannen och åklagare Daniel Edsbagge överklagade domen till hovrätten. Mannen eftersom han ville frias, och åklagaren eftersom han ville se livstids fängelse för mordet. Men Hovrätten fastställer nu alltså tingsrättens dom.

Mannens sambo, hon som ringde SOS, dömdes av Vänersborgs tingsrätt till villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista