SAHLGRENSKA

Sömneapné misstänks orsaka cancer hos kvinnor

1:26 min

Forskare misstänker att kvinnor med svår sömnapné kan ha en förhöjd cancerrisk. Resultaten presenteras av Göteborgsforskare i en ny studie.

–  Det är rimligt att anta att sömnapné är en riskfaktor för cancer. Däremot är det mindre sannolikt att cancer leder till sömnapné, konstaterar Ludger Grote, professor och överläkare vid den sömnmedicinska enheten på Sahlgrenska sjukhuset.

Forskningen, publicerad i European Respiratory Journal, bygger på analyser av registeruppgifter om totalt cirka 20 000 vuxna patienter med sömnapné.

Hög ålder var som väntat förknippat med högre cancerrisk, men när materialet justerats för ålder, kön, BMI, rökning och alkoholintag framkom ändå att sämre syreintag nattetid kunde kopplas till högre cancerfrekvens. Kopplingen gällde främst kvinnor, hos män var sambandet svagare.

– Våra resultat talar för två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné. Det går inte att säga vilka orsaker som finns bakom sambandet mellan sömnapné och cancersjukdom, men indikationen gör att vi måste fördjupa studierna, säger Ludger Grote.

En misstanke är att syrebristen gör att fler cancerceller bildas eller att  immunsystemet försvagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista