Nya uppgifter till SR Radio Väst: Utvisade Imers familj har ID-handlingar

Pastorn i den kyrkoförsamling i Makedonien som skulle hjälpa Imer att hitta sin familj har nu lyckats! Efter sökande visade det sig att hela familjen Rasidova-sani har identitetshandlingar, något de enligt tidigare uppgift har saknat. Om myndigheterna i Makedonien vetat om detta hade de kunnat agera tidigare.

Sent i går eftermiddag när SR Radio Västs utsända reportrar, Angelique Hvalgren och Hesam Akbari, var på väg hem från Makedonien fick de veta att kyrkan nu hittat Imers mamma, pappa och storasyster Sabina. Detta med hjälp av bilder på familjen som pastorn och polisen har visat för folk.

Det visade sig också att i den stad som Imer och hans familj kom till efter det att de blivit utvisade, där fanns även Imers morfar och morbror. Och det är hos dem som familjen har bott den senaste tiden.

Tidigare uppgifter i svensk media har berättat om hur familjen saknat identitetshandlingar. Men nu har polisens efterforskningar kommit fram till att familjen Rasidova-Asani visst har ID-handlingar. Däremot har familjen aldrig registrerat sig hos polisen när dom kom tillbaka till Makedonien.

Hade de gjort det hade också myndigheterna kunnat agera tidigare. Enligt pastorn i den kyrkliga församlingen så kommer nu myndigheterna att kunna hjälpa familjen Rasidova-Asani med läkarvård främst till Sabina som enligt pastorn är mycket sjuk. De kommer också att få hjälp med pengar och Imer kommer att kunna få gå i skola.

Det svåraste blir att ordna med en ordentlig bostad. Det vi vet idag är att Imer och hans familj kommer att kunna få stanna hos morfadern fram till måndag sen fortsätter arbetet för att hjälpa familjen vidare.

Pastorn säger till Sveriges Radio Väst att han personligen kommer att göra allt han kan för att Sabina och hela familjen ska få den hjälp dom har rätt till i Makedonien.

Angelique Hvalgren 
Epost:
angelique.hvalgren@sr.se
Telefon: 0522-67 00 56
Hesam Akbari 
Epost:
hesam.akbari@sr.se
Telefon: 0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".