Ovanligt

Flera fall av människorov på kort tid utreds

2:07 min

De senaste månaderna har åklagarkammaren utrett ovanligt många fall av människorov kopplat till utpressning. Det handlar om brott där personer har låsts in och pressats på pengar.

– Jag kan inte påminna mig att vi haft tre så här allvarliga fall i så nära i tiden till varandra, säger Daniel Edsbagge, chefsåklagare på åklagarkammaren i Uddevalla.

Det första fallet skedde i mars i år. En 27-årig man låstes då in en källare i ett hus utanför Trollhättan i flera dagar. Sedan pressades han till att ta lån och lämna ut kontouppgifter. Tre personer dömdes vid Vänersborgs tingsrätt till drygt tre års fängelse vardera för detta.

De två andra fallen hör ihop, och skedde i Lysekil, där polisen lyckades avbryta ett människorov genom telefonavlyssning.

En man i 30-årsåldern förekommer i båda fallen, i ett av fallen ska han tillsammans med tre andra män spärrat in en man i en container i ett garage, och under vapenhot tvingat honom att ta lån på nästan 700 000 kronor.

– Det är för tidigt att säga att det skulle röra sig om ett trendbrott, hittills är det tre ärenden, så att dra för stora växlar kan man inte göra än, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista