PREEMRAFF I LYSEKIL

Regeringen ska avgöra Preems framtid

2:48 min

Regeringen vill fatta beslutet om Preems planerade utbyggnad i Lysekil ska tillåtas. Detta blir första gången som en regering prövar en verksamhet av klimatskäl.

Preems planer på att bygga ut raffinaderiet skulle fördubbla företagets redan höga utsläpp och göra att anläggningen skulle bli Sveriges största utsläppskälla av koldioxid. Det skulle kraftigt försvåra för Sverige att nå de fastlagda klimatmålen.

Mot den bakgrunden meddelade miljöministern Isabella Lövin (MP) på fredagsmorgonen att regeringen kommer ta över prövningen från Mark-och miljööverdomstolen.

Preems ansökan om utökad verksamhet har redan prövats rättsligt i flera instanser. I juni meddelade Mark- och överdomstolen att de har beslutat att ta upp ärendet, som då hade överklagats av drygt 100 privatpersoner och föreningar.

Naturskyddsföreningens inlagor om miljöpåverkan är en av orsakerna till att regeringen ger sig in i beslutet om utbyggnaden.

Detta blir också första gången en regering prövar en verksamhet utifrån klimatskäl, enligt Isabella Lövins pressekreterare Jakob Lundgren.

Preems utbyggnad

Preem vill bygga ut från att använda högst 11,4 miljoner ton råvara per år till högst 13,9 miljoner ton.

Man vill bland annat få tillstånd att använda förnybara bioråvaror i produktionen. En annan del i planen är dock att kunna ta hand om tjockolja, i dag en sorts restprodukt som används som mindre miljövänligt fartygsbränsle, och göra bensin eller diesel av den. Men för processen krävs vätgas, vilket i sin tur ger utsläpp av koldioxid.

Utsläppen av koldioxid kan enligt Preem komma att dubbleras, från 1,7 miljoner ton årligen till 3,4 miljoner ton. Samtidigt väntas utsläppen från raffinaderiets produkter (bensin, diesel) minska med 800 000 ton. Bolaget planerar också en anläggning för att fånga in och lagra omkring 500 000 ton av utsläppen.

Den planerade utbyggnaden väntas ge omkring 150 nya jobb.

Tidigare har mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt gett Preem klartecken för projektet. Domen överklagades dock av flera organisationer och drygt 100 privatpersoner. Mark- och miljööverdomstolen avslår omkring hälften av överklagandena, men ger prövningstillstånd till bland annat Naturskyddsföreningens och övriga privatpersoners överklaganden.

Källa: Preem samt Mark- och miljööverdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista