UDDEVALLA

Socialnämnd vill privatisera omsorgen

2:25 min

Allt från boende för äldre till funktionsvarierade kan komma att privatiseras i Uddevalla. Detta efter ett nytt förslag från socialnämnden.

Socialnämnden i Uddevalla har vänt sig till kommunfullmäktige om att få utföra delar av social omsorg samt hälso-och sjukvård i alternativa former.

– Vi vill få ett bemyndigande från fullmäktige om att göra olika typer av privatiseringar eller använda andra alternativa driftsformer som att till exempel låta personal själva driva genom kooperativ, eller att ta in idéburen verksamhet, säger Henrik Sundström (M), socialnämndens vice ordförande.

I nuläget är det oklart vilka verksamheter som påverkas eftersom socialnämnden i första skedet begär om att få mandat att privatisera, eller driva verksamheterna i andra driftsformer för att senare utreda och fatta beslut om hur det här ska gå till.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget, som bland annat skulle kunna innebära att vinstdrivande företag får möjlighet att ta över driften – i framtiden.

– Socialnämnden har testat den här typen av privatisering tidigare utan att det blivit bättre, billigare eller effektivare, säger Stefan Skoglund (S), nämndens andre vice ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista