VM-crossen lockade storpublik

3:28 min

Solen värmde över de 22 000 åskådarna som besökte Glimminge motorstadion under helgen när Sveriges grand prix i motocross avgjordes.

Glimminge motorstadion i Uddevalla visade sig från sin allra bästa sida när Sveriges grand prix avgjordes. Ungeför 22 000 åskådare var på plats för se några av världens bästa motocross-förare.

– Det blev väldigt spännande och bra tävlingar trots att MXGP-klassen var avgjord innan och att MX2-klassen avgjordes i det första heatet, sa BMK Uddevallas lokalt pressansvariga Gunnar Johansson.

Att Tim Gajser från Slovenien skulle bli världsmästare i MXGP var redan klart, men publiken blev ändå underhållna av bland andra nederländaren Jeffrey Herlings, som gjorde comeback efter skada. Herlings var snabb från start, men tvingades bryta i slutet av heatet som vanns av Herlings landsman Glenn Coldenhoff.

Det andra heatet vanns av världsmästaren Gajser själv, men Glenn Coldenhoff samlade flest poäng total och vann därmed Sveriges grand prix.

I MX2-klassen vann Jorge Prado från Spanien det första heatet och därmed säkrade han sin andra raka VM-titel. I det andra heatet bytta han ut sin nummerskylt med 61 på till en skylt med en etta färgad i guld. Det andra heatet vanns av Calvin Vlaanderen från Nederländerna, men det var fransmannen Tom Vialle som samlade flest GP-poäng i MX2 den här helgen. Enda svenske deltagare var Alvin Östlund som tog 8 poäng och slutade på en total 17:e plats:

– Jag hörde många som tutade och ropade från sidan och det ger alltid extra energi, sa Alvin Östlund till P4 Väst efter dagen som även om han hoppats vara topp 10 tyckte att kört bra i de båda heaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista