Brottsutredning mot västsvensk tandläkare läggs ner

2:07 min

De flesta skadorna är för gamla, och i andra fall var expertisen inte överens. Nu har åklagaren James von Reis  beslutat om att lägga ner förundersökningen mot den tandläkare som P4 Väst granskade för två år sedan.

Det var under 2016 som P4 Väst kunde avslöja att hundratals patienter drabbats av skador i munnen efter att de behandlats av en tandläkare i Västsverige.

Problemen på kliniken utreddes först en gång redan tre år tidigare av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) - men de tittade aldrig i journalerna.

Det gjorde Ivo först efter att P4 Västs rapporteringen – och man kunde då konstatera att tandläkaren hade varit grovt oskicklig i sitt yrke och pekade på en rad brister inom alla områden av tandläkaryrket.

Man krävde att hans legitimation skulle dras in, något som sen gjordes.

I nästan två år har åklagaren James von Reis utrett om tandläkaren begått något brott. Nu har han lagt ner förundersökningen. De flesta skadorna är för gamla och faller på grund av preskriptionstiden.

Och när åklagaren utredde om det kunde handla om grovt brott - med en preskriptionstid på tio år - var det svårt att få en samstämmig bild från expertisen om vad som orsakat skadorna på tänderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista