Skattebetalarna kräver sänkt skatt i Trollhättan och Uddevalla

Bli effektivare och sänk skatten i Trollhättan och Uddevalla med två resp tre kronor. Det menar Skattebetalarnas förening är fullt möjligt.

Det handlar om att se över lokalhyror, administration och att noga upphandla kommunala tjänster för att utnyttja skattekronorna på bästa sätt. 

Undersökningen baseras på statistik från kommunförbundet och det är kostnader för barnomsorg, skola och äldrevård som jämförs. 

Att vara om sig och kring sig och inte låta pengar läcka ut där de inte gör någon nytta är alltså receptet för Sveriges mest effektiva kommuner.

Och Christian Ekström, informationsansvarig i Skattebetalarnas förening, understryker att både Uddevalla och Trollhättan redan idag är effektiva, men att de ändå skulle kunna sänka skatten - ungefär 3 kronor i Uddevalla och två kronor i Trollhättan.

För den som tjänar knappt 23 000 kronor i månaden skulle det ge knappt 700 kronor i månaden i Uddevalla och 450 kronor i Trollhättan. 

För att sänka skatten vill Skattebetalarnas förening ta en viss del från kultur och fritid som sysslar med saker som kommunerna inte är skyldiga att erbjuda invånarna. Däremot vill föreningen inte tulla på personaltäthet inom skola och omsorg, Nej det handlar om effektivare administration, lägre lokalhyra och bättre upphandling, enligt Christian Ekström i Skattebetalarnas förening.
Elisabeth Cederblad
elisabet.cederblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".