ROTHÄRVAN I VÄSTSVERIGE

Kritik mot rotutredningen – "En kränkning av mänskliga rättigheter"

2:10 min

Utredningen av den Västsvenska rothärvan har pågått i över två år. Nu riktar advokat Henrik Sundström svidande kritik mot Ekobrottsmyndigheten.

– Det är en kränkning av mänskliga rättigheter att dra ut på utredningen på det här viset. Man kan inte leva som vanligt när man har en misstanke hängande över sig, säger advokat Henrik Sundström.

Henric Fagher är chefsåklagare vid andra ekobrottskammaren i Göteborg. Han håller med om att utredningen tagit lång tid, längre än vad som är normalt, men säger att det beror på att rothärvan är ovanligt komplicerad.

– Det är ett mycket omfattande brottsupplägg. Över 50 personer har delgivits misstanke om brott. Det är exceptionellt, säger han.

Han håller inte med om att utredningen tagit oskäligt lång tid med tanke på omfattningen, och säger att den snart är klar.

– Från myndighetens sida ska utredningen sammanställas under hösten och sedan skickas ut till de misstänkta för slutdelgivning. Sedan beror det lite på hur mycket de misstänkta vill att ska göras innan den kan slutföras, säger Henric Fagher.

Det var Skatteverket som för snart tre år sedan avslöjade ett stort fusk med rotavdrag, det avdrag man kan få göra från skatten för arbetskostnaden när man anlitar någon för till exempel reparation av en villa eller en bostadsrätt.

Minst 50 privatpersoner i framför allt Trollhättan och Vänersborg och flera företag, varav ett Västsvenskt byggföretag, misstänks ha lurat staten på flera miljoner kronor.

Skatteverket har hittills krävt tillbaka mer än åtta miljoner i skatt och skattetillägg. De inblandade nekar till att ha gjort något fel.