LAKTOSFRI KOST I SKOLAN

Kräver läkarintyg för laktosfri kost – nu blir det stopp

2:13 min

Tanum, Strömstad och Färgelanda kommun kommer få sluta kräva läkarintyg om laktosfri kost till eleverna. Detta efter att barnläkare i Västra Götalandsregionen inte tänker skriva ut intyg längre.

Detta beror på att förfrågningarna av läkarintyg för att få laktosfri kost i skolan har ökat från föräldrarna och att läkare inte på säkert sätt kan fastställa att det handlar om laktosintolerans.

I P4 Västs område är det bara tre kommuner som kräver läkarintyg för att servera laktosfri kost.

– Det behöver finnas en dialog med föräldrar och elev med skola och kommun, säger Gunilla Martinsson är kostchef i Munkedals kommun där skolan inte kräver läkarintyg vid laktosfri kost.

Färgelanda kommun kräver idag läkarintyg för att eleverna ska få laktosfri kost, men de säger till P4 Väst att de kommer följa läkarnas nya bud.

Vi har även varit i kontakt med kostchefen i Strömstad och Tanums kommun som inte kunde medverka i en intervju under fredagen.

Gunilla Martinsson är med i branschorganisationen kost och näring och tillhör en fokusgrupp inom skola och förskola. De har ett uppdrag att ta fram nationella riktlinjer, något som väntas vara klart till årsskiftet.