Asylsökande ska inte få välja utsatta områden i Uddevalla eller Trollhättan – med bidrag

1:12 min

Asylsökande ska inte längre kunna bosätta sig var de vill och fortfarande få bidrag. Detta är ett förslag från regeringen. De nya reglerna ska gälla i 32 kommuner – och Uddevalla och Trollhättan är två av dessa. Det var Bohusläningen först med att berätta.

Väljer alltså den asylsökande ett boende i ett redan ekonomiskt utsatt område i dessa kommuner, så dras bidraget in.

Uddevalla och Trollhättan undantas då den så kallade EBO-lagen som råder idag – där asylsökande själva har möjligheten att välja var man vill bo, med bibehållen ersättning.

Tanken med lagändringen är att styra över asylsökande till områden där de har lättare att integreras. Det ska avlasta områden som har problem. Om en asylsökande ändå väljer att bo i sådana områden, ska bidraget från staten dras in.

Till Bohusläningen säger socialnämndens ordförande Ann-Charlotte Gustafsson, från nya Uddevallapartiet, att hon tycker det känns bra att de har fått detta undantaget. Hon säger att det kommer öppna upp för möjligheter att bättre planera familjers mottagande och se till att de får bättre förutsättningar från start.

Lagändringen föreslås börja gälla efter årsskiftet och förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.