Misstänkt för grovt förtal efter #Metoo

Nu avslutas rättegången mot Cissi Wallin från Uddevalla

2:22 min

I dag inleds sista dagen i rättegången mot Cissi Wallin som står åtalad för grovt förtal. Tingsrätten ska nu ta ställning till uppgifterna som spreds via Instagram.

Det var oktober 2017 då debattören Cissi Wallin anklagade journalisten och författaren Fredrik Virtanen för att vara en våldtäktsman på Instagram, ett fall som utretts av polis men lagts ned.

Virtanen har genomgående förnekat anklagelserna och anmälde Wallin för förtal efter inlägget. Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal.

Det som tingsrätten först och främst behöver ta ställning till är om det var försvarligt av Wallin att sprida uppgifterna på Instagram.

– Försvaret har i dag kallat fyra vittnen som stödjer Cissi Wallins förklaring om att det enligt henne var försvarligt att göra publiceringen på Instagram och betydelsen av me too-rörelsen, säger Simon Andrén, krimreporter på Sveriges Radio.

Ett av vittnena är Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet, som har berättat om hur mee too-rörelsen fungerade där namnpubliceringarna var en del av rörelsen som bland annat syntes på sociala medier.

Rättegången fortsätter med slutplädering efter lunch, där åklagaren kommer argumentera för en rimlig påföljd för Cissi Wallin.

– Maxstraffet för grovt förtal är två års fängelse, det kommer dock sannolikt inte vara aktuellt då hon tidigare är ostraffad, säger Ekots Simon Andrén.

Vid 13.30-tiden yrkade åklagare Daniel Suneson sin slutplädering på villkorlig dom och dagsböter för medieprofilen Cissi Wallin, för grovt förtal av journalisten Fredrik Virtanen.