Brist på brandingenjörer

Det är brist på brandingenjörer. Två av fyra tjänster i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund är vakanta. En av dem har varit obesatt i ett och ett halvt år.
I Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund ingår Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Färgelanda. Bristen på brandingenjörer har tvingat Räddningstjänstförbundet att söka dispens från länstyrelsen om att få ha lägre kompentes på funktionen räddningsledare i beredskap.Dessutom har förbundet, som en del av lösningen, fått köpa tjänster på den privata marknaden. Tillförordnade räddningschefen Mats Balder säger att det är svårt att rekrytera eftersom konkurrensen är stor från både privata företag och statliga myndigheter. Brandteknik är nytt som högskoleämne och av de 200 brandingenjörer som hittills utbildats på Lunds Tekniska Högskola arbetar bara litet drygt hälften i den kommunala räddningstjänsten. Brandingenjörer arbetar med bland annat förebyggande brandskydd och utbildning. Men högskolekomptens är också ett krav för att bli räddningschef och brandingenjörer har ofta uppdraget som räddningsledare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista