Åmål

Restaurang har inte betalt hyra – skyldig kommunen en halv miljon

1:50 min

Restaurangen Harrys i Åmål är skyldiga Åmåls kommun över en halv miljon kronor i hyror. Det har varit tuffa 18 månader i Åmål men enligt krögaren Ola Hansson kommer skulderna betalas.

 – Vi kommer att göra rätt för oss, säger krögaren Ola Hansson.

Restaurangen ligger i ett gammalt hamnmagasin som flera krögare har försökt driva verksamhet i men misslyckats. För fem år sedan köpte kommunen fastigheten för att möjliggöra fortsatt restaurangverksamhet.

Åmåls kommun har väntat med att driva in hyresskulden. Den första missade inbetalningen kom redan i mars förra året.

- Man har alltid ett val att göra i en sådan här situation. Ska man driva in skulden här och nu och riskera att företaget går i konkurs? Då riskerar man att inte få tillbaka några pengar överhuvudtaget. Nu visar det sig att vi får tillbaka hela hyresskulden och det har varit viktigast för oss, säger Anders Sandén som är kommunchef i Åmåls kommun.

Enligt Ola Hansson är vintermånaderna svåra. En jämförelse från förra året är att restaurangen omsatte lika mycket pengar under januari och februari, som under en vecka på sommaren. Från och med januari i år är öppettiderna radikal förändrade.

Nu är det endast nattklubb några gånger per månad och lokalen går att hyra för evenemang. Tidigare var restaurangen öppet för gäster under vardagskvällar. Det gäller att få ordning på skulderna innan öppettiderna utökas.