Fartyget Allora loss från grundet

Vid lunchtid idag kunde fartyget Allora tas loss från grundet. Enligt överinspektör Ronny Hanzén på Sjöfartsinspektionen i Göteborg, som övervakar hela skeendet, gick allt fint.

Eftersom fartyget är i dåligt skick, utöver skadorna från själva grundstötningen, krävdes omfattande förberedelser under hela natten och måndagsförmiddagen.

– Det har varit stora problem. Vi har inte kunnat dra henne av grundet utan vi har sett till att hon kunde glida av grundet. Det har kunnat göras genom att vi återställt så mycket flytkraft som möjligt i båten på artificiell väg, säger Ronny Hanzén.

Med kompressorer har man pumpat in luft och skapat ett övertryck inne i fartygets ballasttankar.

- På det viset blåser man ur det vatten som trängt in där. Fartyget tömdes också på närmare hälften, cirka 300 ton, av sin last av natriumkarbonat, för att göra det lättare.

Nu kommer Allora att bogseras in till hamnen i Otterbäcken där återstoden av lasten ska lossas. Dit beräknade man komma under sen eftermiddag eller kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".