Extrapengar till svaga elever i Trollhättan

Trollhättan är en av 32 svenska kommuner som får pengar för att förbättra undervisningen och betygen i utsatta områden:

Det är myndigheten för skolutveckling, MSU, som ska fördela 225 miljoner på 100 skolor i 32 kommuner.

Och pengarna ska gå till skolor där en stor andel av eleverna inte når de nationella målen och där betygen ligger på en låg nivå. Oftast är det skolor med en stor andel elever med utländsk bakgrund.

Trollhättan är en av 32 svenska kommuner med stor andel elever med utländsk bakgrund och där mindre än tre fjärdedelar av eleverna når de nationella målen.

Det som främst behöver stärkas är elevernas språkutveckling, det handlar bland annat om att förbättra undervisningen i modersmål och svenska som andraspråk.

Hur mycket pengar det handlar om är inte bestämt utan nu börjar arbetet med att fördela summan utifrån kommunernas behov och önskemål och pengarna kommer att fördelas på två år.

Detta sker i det som kallas utvecklingsdialog mellan MSU och kommunens företrädare.

I praktiken handlar det sedan om att skolledarna och lärarna på olika sätt får kompetensutveckling.

Trollhättan ingår redan i utvecklingsdialogen med MSU och vi har tidigare berättat om skolan i Sjuntorp som fått 400 000, bland annat för att kommat till rätta med pojkarnas betyg som är markant lägre än flickornas.
Elisabeth Cederblad
elisabeth.cederblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".