Bompengen bestämd för nya Svinesundsbron

Det blir bompengar på Svinesundsbron även för personbilar. För en stund sen presenterade norska samferdesel-departementet förslaget till avtal
Och då blir det så här på nya Svinesundsbron - alla bilar får betala avgift - 20 svenska kronor för bilar upp till 3,5 ton, 100 kr för större bilar. Och då gäller det enkel resa. I förslaget finns inget om någon rabatt för den som åker ofta. För pendlarna över gränsen kan det här betyda ca 800 kr i månaden i merkostnad för den som jobbar 20 dar i månaden. Det svenska förslaget från början gick ut på att ta ut hela avgiften av lastbilar, så att i första hand den norska exporten på långtradare skulle betala, medan gränshandeln skulle komma undan. Det ska byggas vägbomstationer på båda sidor gränsen där svenskarna tar betalt för norrgående trafik och norrmännen för sydgående. Och man kan inte komma undan på gamla bron - det blir avgift där också. Och avgifterna börjar tas ut när bron över Idefjorden är klar år 2005, sen ska de pågå i 20 eller 21 år, tills bron är betald.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".