SM-guld i taekwondo

Pelle Eklund från Trollhättan tog igår SM-guld när SM i taekwondo avgjordes i Göteborg i helgen.

Den 41-årige Trollhättebon vann den grendel inom Taekwondon som kallas poomsae. I taekwondo kan man tävla i kamp och poomsae (mönster).  Pelle Eklund har tränat och tävlat i Taekwondo i över 25 år och har som tidigare meriter bland annat NM-brons (2003), NM-silver (2004), Finnish Open-guld (2004), SM-guld (2004).

Kamp
Utföres mot en motståndare på en tävlingsyta som är 12x12 meter. Kampområdet i denna yta är 10x10m. För seniorer damer och herrar gäller 8 viktklasser och för juniorer damer och herrar gäller 10 viktklasser. Effektiv matchtid skall vara 3 ronder x 3 min för senior herrar och 3 ronder x 2min för damer senior samt juniorer herr och dam -  med pausvila på 1 minut mellan ronderna.

Det gäller att under rigorösa regler skaffa sig poäng genom kontrollerade slag och sparkar på tillåtna träffytor som för ändamålet är försedda med godkända skydd. Slag mot huvud är strängt förbjudet. Tre kantdomare avgör vilka attacker som är poänggivande genom att trycka på en knapp för röd eller blå som representerar de två tävlande.

Minst två av domarna måste ha tryckt inom en sekund för att datorn skall registrera poäng. Matchdomaren som är den fjärde domaren i en kamp ser till att kampen genomförs efter de fastställda reglerna. Ett jyru-bord finns som övervakar att alla följer gällande regler, kollar matchtiden och redovisar förändringar i poängställning under pågående match.
 
Mönster
Ett mönster är en inövad blockering, slag och sparkserie som skall följa ett förutbestämt rörelseschema. Tävlingar genomförs individuellt eller i lag (synkron) på motsvarande yta som kamptävling. En jury utser via poängbedömning segraren som är den tävlande som i sitt utförande avvikit minst från det av arrangör eller  juryn fastställda mönstret för tävlingen.


Fakta: www.taekwondo.a.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".