Näringsutskottet för snabbare ersättning vid elavbrott

Riksdagens näringsutskott ställer sig bakom regeringens förslag om nya krav på elbolagen från årsskiftet. De innebär bland annat att kunder får ersättning vid elavbrott redan efter tolv timmar.

Reglerna innebär snabbare och högre ersättning jämfört med den frivilliga ersättning elbolagen betalar i dag. Ett tak finns dock som säger att ersättningen till kunderna får motsvara högst tre års nätavgifter.

Från 2011 får inga planerade elavbrott vara längre än 24 timmar.

Elbranschen har protesterat våldsamt mot de nya reglerna och krävt mer tid för att anpassa sig till dem. Att införa högre krav på ersättning innan nätföretagen hunnit göra elnäten säkrare saknar all logik, har branschen hävdat.

Men miljö- och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har inte lyssnat på det örat utan kört över branschen.

Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i näringsutskottet ville att företagen skulle få mer tid att anpassa sig till de nya kraven och föreslog därför att skyldigheten att betala ut den nya ersättningen skulle skjutas upp till den 1 juli nästa år.

På onsdagen ska riksdagen debattera och ta beslut om de nya reglerna.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".