Eu-beslut kan höja din hyra kraftigt

Det kan bli så att ett Eu-beslut kan höja hyrorna - med en tusenlapp i Ljungskile och nästan två tusen i Vänersborg. Kriget om detta pågår som bäst mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen

Det är Fastighetsägarna som har tagit initiativet. De har anmält den svenska bostadspolitiken till Eu-kommissionen och temat är att de allmännyttiga bostadsföretagen, alltså de kommunägda, har otillåtna stöd av staten.

Det handlar om förmånligare lån än andra, och att kommunerna inte kräver så mycket i vinst av sina bostadsföretag.

Om man fick genom ett förbud inom EU, skulle det vara att riktigt skott under vattenlinjen på svensk bostadspolitik, en fullträff.

En tungviktare i Vänersborg, S.Anders Larsson, säger att nuvarande system riskerar att bryta samman. Han är ordförande i Vänersborgsbostäder och det är det företag där hyran skulle gå upp som mest här i väst - om Fastighetsägarna fick rätt inom EU.

Det är Hyresgästföreningen som har räknat ut det här - dess siffror talar om hyreshöjningar på 1.920 kr i Vänersborg, 455 i Trollhättan, 1.900 i Lilla Edet och just över tusen i Ljungskile - allt räknat på en normaltrea.

Helt fel, säger Fastighetsägarnas informationschef i Göteborg, Henrik Mårtensson. Enligt honom sysslar Hyresgästföreningen enbart med skräckpropaganda.

Text: Lars Wieslander
Epost:
lars.wieslander@sr.se
Telefon: 0522-67 00 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".