Räddningschefen i Uddevalla tar sin fallskärm och går.

Nu utlöses den största fallskärmen i Uddevalla kommuns historia. Räddningschef Bengt Avergård har rätt till nästan 3,5 miljoner kronor när han lämnar sitt jobb nästa höst:

Nästa höst blir Bengt Avergård 55 år och han har sagt upp sig till dess. Då har han rätt till en pension på 29.000 kr i månaden, vilket blir 3.480.000 kr totalt för de tio år han har till ålderspension. För Uddevallas skattebetalare blir det lite dyrare på grund av sociala avgifte, 4.350.000 kr.

Men om Bengt Avergård får andra inkomster under tiden, om han inte står ut med en livslång försörjning, ska den inkomsten räknas av. Och själv säger han att han nog tänker sig att uträtta lite till i livet, kanske något som har med båtliv att göra.

Kvarstår dock att det här blir den mest kostsamma fallskärm som Uddevallas skattebetalare får ut med - detta enligt en genomgång som Bohusläningen gjorde för ett år sen - totalt alltså 4.350.000 kr.

Det här är den näst sista som Uddevalla har kvar av de trygga fallskärmsavtal som skrevs under åren 1986 till 1992. Den sista med ett sånt avtal är socialchefen Kurt Hansson.
Lasse Wieslander
lars.wieslander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".