Behandlingshemmet Brättegården i Vänersborg provar ny terapimodell

Behandlingshemmen Brättegården för flickor i Vänersborg och Margretelundsgården i Lidköping, för pojkar, har valts ut för att prova en ny norsk behandlingsmodell för ungdomar med allvarliga beteendeproblem.

Den nya norska behandlingsmodellen heter MultifunC och Brättegården i Vänersborg är alltså det ena behandlingshem som kommer att prova terapimetoden på flickor från hela landet.

Metoden är framtagen av den norske psykologen Tore Andreassen på uppdrag av Statens institutionsstyrelse och dess norska motsvarighet.

Behandlingen är till för ungdomar med hög risk för fortsatt negativ utveckling. Den ska erbjuda social träning, ta in familjen i behandlingen, fokusera på skola och arbete och hjälpa till att skaffa bra kamrater ute i samhället.

För att behandlingen ska vara lyckosam är det viktigt att behandlingspersonalen är enig och att den har rätt utbildning. Personalen ska också se till att det inte bildas en negativ ungdomskultur på behandlingshemmet. Det bästa är om behandlingen sker i små grupper och att ungdomarna får inflytande över sin vardag på institutionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".