(v)-partistyrelsen säger nej till Uddevallalistan

Partistyrelsen för vänsterpartiet  säger nej till samlingslistan i Uddevalla.  Igår sa vänsterpartiets verkställande utskott nej till Uddevalla-listan som planeras inför valet. Där skulle både miljöpartister och avhoppare från vänsterpartiet vara välkomna.

Inför dagens beslut sa Lena Karlsson i partistyrelsen övervägde ett mjukare nej:


- Därför att partistyrelsen söker en bred kompromiss som många kan stå bakom, säger Lena Karlsson.

Ett mjukt nej kan förstås betyda lite av varje, men enligt Lena Karlsson, så kan man sammanfatta det med att ”nej till listan, men kom tillbaka senare”.  Hon själv menar att partistyrelsen just nu inte skulle säga nåt alls, utan vänta tills det finns en ny partistyrelse i januari.
Stötestenen är förstås inte främst att släppa in miljöpartister på en vänsterlista, sånt har förekommit i exempelvis Tanum. Nej, det värsta är att få med vissa av de avhoppande vänsterpartisterna i Uddevalla på listan. Här kan finnas starka känslor inblandade.  


Lars Bäckström, tung vänsterpartist från Uddevalla, har vi nått fram till på lördagsmorgonen. Och han menar att det blir ett ”klokt beslut” av partistyrelsen om man inte stänger dörrarna definitivt.

Belsutet i partistyrelsen blev alltså nej till Uddevallalistan. Samtidigt erbjuder man partiavdelningen stöd för att upprätta någon annan typ av öppen lista.
-Det kan vara en kommunal vänsterpartilista, som även är öppen för partilösa, säger partistyrelsens talesman Mats Einarsson.
Lasse Wislander
lars.wieslande@sr.se