(v)-ordförande i Uddevalla befarar slutet för partiet lokalt

Vänsterpartiets nej till att låta det lokala vänsterpartiet Uddevalla stå med på Uddevallalistan kan betyda slutet för partiet i Uddevalla. Blir det ett nytt nej vid partikongressen i januari betyder det dödstöten för partiet i Uddevalla tror Katarina Hansson ordförande i Vänsterpartiet i Uddevalla.

- Då är jag rädd för att det inte finns något vänsterparti kvar i Uddevalla, säger Katarina Hansson.

- Jag kommer aldrig ställa upp på en lista för vänsterpartiet ihop med den konkurrens som finns och konkurrera med den andra listan. Det vore självmord politiskt att en tro att man skulle ha någon chans få några röster, fortsätter Katarina Hansson.

Efter det möte som skulle skapa fred inom partiet låter det nu värre än någonsin mellan Uddevallas kvarvarande vänsterpartister och partiet centralt.

Flera viktiga vänsterpartister i Uddevalla har hoppat av och är partilösa. Lars Ohly har varit på försoningsresa och det har inte hjälpt. 

Nu säger partiledningen enligt beslutet för ett par timmar sen att Uddevalla-vänstern inte får göra en lista utan beteckningen vänster. Däremot är det fritt fram att ha en vänsterlista som är öppen för partilösa.

Då blir det genast knepigt att hantera för de där avhopparna, svikarna, de är ju just partilösa och det säger Mats Einarsson t f partisekreterare och partistyrelsens talesman:

- Det är klart det blir extra problematiskt  försöka att ha samverkan med personer som så tydligt är på väg bort från partiet och har angripit partiet, säger Mats Einarsson.
Lasse Wieslander
laras.wieslander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".