Dalslands öde i utländska händer

Ägarna till dom viktigaste företagen i Dalsland finns inte i Sverige. 9 av dom 13 största företagen ägs av företag, koncernen eller av personer som bor utomlands. Fem av dom nio företagen har sitt säte i USA. Däremot är det ofta svenska företag eller familjer som äger dom mindre företagen med färre än 100 anställda.
Dom tre åren senaste har 1.000-tals människor i Dalsland blivit av med sina jobb. Arbetsmarknaden i Dalsland har uppmärksammats och blivit bilden av ett industri-Sverige som håller på att monteras ned bit för bit. Lear i Bengtsfors har försvunnit, framtiden är fortfarande oviss för dom anställda på Segerström Automotive i Bengtsfors. Vanern Timber i Billingsfors har lagts ner med 100 anställda. Närmare 100 varslades också om uppsägning vid Duni i Skåpafors. I Åmål försvann Fyrtech också med ett 100-tal anställda. Det senaste exemplet är varslet om neddragningar på Omninova i Bengtsfors där 80 jobb är i fara. Fler förändringar är att vänta på arbetsmarknaden i Dalsland. Och en sak är säker de besluten fattas inte i Dalsland, inte ens i Sverige. Radio Väst har undersökt de fem största företagen i dom fem dalslands-kommunerna.Resultatet är entydigt. Ägarna till de största och viktigaste företagen finns inte i Sverige. Det här är kalla fakta om industrin i Dalsland: -13 av 25 företag har fler än 100 anställda. -9 av dom 13 största ägs av företag, koncerner eller av personer som bor utomlands. -Fem av de nio företagen har sina ägare på andra sidan Atlanten - nämligen i USA däribland Dalslands största företag Lear Corporation i Färgelanda med 800 anställda som har sitt säte i South Field i närheten av Detroit. -Av de små företagen med färre än 100 anställda har nio svenska ägare eller snarare ägarfamiljer. Ofta handlar det om företag som gått i arv i flera generationer.... 10 företag av 25 företag är underleverantörer direkt till bilindustrin och med andra andra ord beroende av en mycket konjunkturkänslig bransch. Nästan lika lika många företag, 7, är sysselsatta inom skogsindustrin som inte är lika konjunkturkänslig. Resten av de undersökta företagen, är verksamma inom andra branscher till exempel Gunnebo Protection i Ödeborg som bland annat tillverkar viltstängsel. Radio Västs kartläggning visar alltså att Dalslands framtid ligger i utländska och ofta amerikanska händer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".