Montörer flyr linan på Saab

Var sjunde anställd vid Saabs montering i Trollhättefabriken slutar under ett år. Det visar företagets egen statistik. Nu får Saab hård kritik från fackföreningen Metall.
Metall menar att Saab har en personalpolitik som inte fungerar. Facket ger som exempel att förslagsverksamheten har lagt ner att företaget själv har styrt över när semestrarna får tas ut. Paul Åkerlund metallklubbens ordförande på Saab säger att en normal personalomsättningen ligger på tre till fem%, men på Saab är den över 10% och på vissa avdelningar, som monteringen, dryga 13%. En jämförelse med Volvo i Torslanda visar att Saab har betydligt större personalomsättning än Volvo. Det här kan betyda att Saab börjar bygga sämre bilar, om trenden inte bryts, tror Paul Åkerlundh. Han är övertygad om att det är företagets sätt att inte lyssna på de anställda, som gör att folk söker sig till andra arbetsplatser. Som exempel ger Åkerlund semesterbråket, för ett tag sen, där företaget ensidigt bestämde när semestrarna skulle tas ut. Och ett förslag om arbetsorganisationen nyligen, där facket inte fick igenom sina synpunkter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".