Metallskandalen i skiljenämnd

Sista versen i den så kallade Metallskandalen har inletts. Det handlar om den siste av de fyra varslade ombudsmännen Lars Sieb från Kalmar. Under torsdagen inleddes förhandlingarna i skiljenämnden mellan honom och Metall centralt.

Lars Sieb var en av de fyra ombudsmän som varslades om uppsägning efter att SR Radio Väst av slöjat den så kallade sex och spritskandalen hösten 2004.

Det handlade om spritnotor som rakat i höjden, sexleksaker som köpts in för medlemmarnas pengar och om porrklubbsbesök. Det viskades också att förbundet också försökte mörka vissa uppgifter där toppnamn inom förbundet deltagit. 

I Lars Siebs fall handlar det om hans underskrifter på just notor, underskrifter som gjorts med hans överordnades goda minne. Men för det varslades han om uppsägning av metallförbundet centralt.  

Under torsdagen var den stora frågan i skiljenämnden huruvida förbundet centralt kan varsla om uppsägning när han rent faktiskt är anställd av lokalförbundet i Kalmar. Förhandlingarna drog över tiden med flera timmar. Ingen från skiljenämnden gick att få tag på, men personalchefen på Metallförbundet säger till SR Radio Väst att det troligen inte blir någon dom i frågan förrän tidigast efter årsskiftet.

Lars Sieb är den enda av de varslade ombudsmännen som inte gått med på någon ekonomisk uppgörelse med förbundet och därmed, om han får rätt kan han se fram emot minst 32 månadslöner samt ett skadestånd från förbundet.
Angelique Hvalgren
angelique.hvalgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".