Kritik mot Bengtsfors kommunledning

Kommunrevisorerna i Bengtsfors kritiserar kommunledningen när det gäller förberedelsen av en försäljning av det kommunala energibolaget. Revisorerna saknar bland annat ett antal kommunala beslut i dom rätta instanserna.
Framförallt saknas det formella kommunala beslut. För när en så genomgripande förändring ska ske måste kommunstyrelse och ansvariga tjänstemän följa kommunallagen till punkt och pricka. Det konstaterar den opartiska revisionen. Det var i augusti förrqa året som kommunstyrelsen beslutade att utreda en eventuell försäljning av det kommunala energibolaget. Bengtsfors är en av dom kommuner i det här området som fortfarande har ett eget energibolag. Vattenfall och Birka energi har köpt upp dom flesta små bolagen. T.ex. betalade Vattenfall 72 miljoner för Åmåls energiverk för sju år sen. Men revsiorerna konstaterar att kommunledning, politiker och ansvariga tjänstemän, har gått för snabbt med upphandling av bl. a. en mäklare som skulle titta på försäljningen. Flera åtgärder har genomförts utan att dom rätta besluten har fattats i kommunstyrelsen. Orsakerna är bl. a. tidsbrist och stor arbetsbelastning, enligt den granskande raevisorn. Kommunrevisorena, som beställt rapporten, rekommenderar kommunstyrelsen att i efterhand rätta till felaktigheterna genom att ta nödvändiga beslut. Försäljningen av energibolaget har kommit en lång bit på väg och kommunfullmäktige i Bengtsfors ska snart fatta beslut i frågan. Socialdemokraterna i Bengtsfors har skarpt kritiserat kommunledningens agerande i elbolagsaffären.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".