Farliga barnkläder stoppas

Nu ska det bli slut på farliga kapuschonger på barnkläder. Konsumentverket och flera stora barnklädestillverkare kommit överens om att barnkläder med fastsydda kapuschonger och långa snoddar ska bort från marknaden
Överenskommelsen har gjorts sedan flera tragiska olyckor hänt där barn fastnat med sina kläder när de till exempel klättrat eller åkt rutschkana. I några fall har barnen omkommit. De nya frivilliga reglerna innebär att kapuschonger ska vara lätt löstagbara och inte fastsydda. Undantaget är jackor och munktröjor, där har man inte kunnat enas om några restriktioner. Vissa snoddar ska också förbjudas.Det handlar om sådana som i ett olyckligt läge kan strypa barnet. Snoddarna får heller inte hänga ner mer än åtta centimeter för att minska risken att barnen fastnar i något med snoddarna och dras med. Snoddar längst ner på byxor och kjolar får inte sticka ut alls, för att de inte ska kunna fastnar när barnen cyklar. De nya reglerna, som nu ska ut på EU-remiss. Branschen vill att de nya reglerna ska träda i kraft 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".