Fattiga familjer utan barnbidragshöjning

I flera kommuner här i väst får de fattigaste familjerna inte behålla höjningen av barnbidraget - det som betalades ut idag. Flera kommuner här i väst tänker ta hand om höjningen av barnbidraget för de familjer som har det sämst - alltså dem som går på socialbidrag. De familjerna får ingen nytta av barnbidragshöjningen för socialbidraget går ner.

En rundringning som Sveriges Radio Väst gjort visar att Lysekil och Dals Ed och Munkedal tänker ta hand om höjningen och räkna med den i bidragsunderlaget. Inga extrapengar till de fattigaste.

Andra kommuner som är snällare mot dem och låter dem behålla höjningen är Bengtsfors, Färgelanda, Åmål, Lilla Edet, Trollhättan, och Vänersborg. Tanum tar beslut nästa månad, det troliga är att man blir lika generös där. Strömstad delar upp sina socialbidragstagare - de som haft bidrag länge, 10 månader, får behålla den retroaktiva delen - men sen blir det inte så frikostigt där.

Mellerud har vi inte lyckats få besked från idag. I Vänersborg blev det politisk strid innan den generösa sidan vann: två moderater och en representant för folkviljan sa nej och ville behålla höjningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".